Ziarna niesłodowane

Niesłodowane ziarna zbóż, jak wskazuje nazwa nie podlegają procesowi słodowania, ale tak samo jak ziarna słodowane dostarczają do zacieru skrobi, która za pomocą enzymów przerabiana jest na cukry proste na potrzeby procesu fermentacji. Z tego powodu, celem redukcji kosztów, standardem w browarach koncernowych jest 45% udziału surowca niesłodowanego w zasypie – na przykład grysu kukurydzianego lub ryżu. W piwowarstwie domowym natomiast możemy używać ziaren niesłodowanych dla osiągnięcia konkretnych efektów przy produkcji określonych stylów piwnych. Za przykład niech posłużą płatki owsiane, wnoszące lepkość i kremowość do Oatmeal APA, płatki pszenne bądź niesłodowana pszenica dla zwiększenia mętności w New England IPA lub w Witbierze, czy w końcu jęczmień palony stosowany w Dry Stoucie dla uczynienia piwa nieprzejrzyście czarnym i nadania aromatów palonych.

Przygotowanie ziaren niesłodowanych - kleikowanie

Z ziarnami niesłodowanymi w zacierze należy obchodzić się nieco inaczej, ponieważ zawierają one skrobię, ale nie zawierają enzymów – należy je zatem zacierać wraz ze słodami, które te enzymy dostarczą. Przed zacieraniem surowców niesłodowanych należy je odpowiednio przygotować – czyli skleikować, co oznacza tyle co „rozgotować”. Różne ziarna niesłodowane mają różne temperatury słodowania:

  • jęczmień – 60-65°C

  • pszenica – 58-64 °C

  • żyto – 57-70 °C

  • owies – 53-59 °C

  • kukurydza – 62-74 °C

  • ryż – 68-78 °C

Z powższego wynika, że temperatura kleikowania większości ziaren jest zbieżna z temperaturami zacierania. Jedynie ryż i kukurydzę należy przyrządzić przed zacieraniem. Aby poprawnie skleikować ześrutowane ziarno niesłodowane bądź płatki należy wsypać je do wody (proporcja 1:5 – 1:6), zagrzać do temperatury kleikowania (możemy ją przekroczyć, nawet gotować) i utrzymać ją przez ok. 30 minut. Następnie schłodzić i dodać do zacieru, lub dodać do zacieru bez schładzania, wykorzystując dodatek surowca niesłodowanego jako środek do podniesienia temperatury zacieru w celu przejścia do kolejnej przerwy.

PS. Gdy korzystamy z wszelkiej maści płatków (np. płatki owsiane) zamiast martwić się o kiełkowanie, możemy po prostu kupić błyskawiczne – je po prostu wrzucamy do zacieru tak jak pozostałe słody!

 

Laktoza 500g Laktoza 500g
Cena: 6,86 zł 9,80 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Płatki jęczmienne błyskawiczne - 1 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 1 kg
Cena: 5,76 zł 8,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Płatki pszenne błyskawiczne - 1 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 1 kg
Cena: 5,76 zł 8,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl