Drożdże piwowarskie

Bez drożdży i dokonywanej przez nie fermentacji byłoby piwa. Ich zadaniem w procesie produkcji piwa jest przetwarzanie dostępnych w brzeczce piwnej cukrów na alkohol i dwutlenek węgla, czego dokonują w procesie fermentacji alkoholowej. Saccharomyces Cerevisiae, bo o nich mowa, zasadniczo dzielą się na drożdże dolnej fermentacji i drożdże górnej fermentacji. Te pierwsze operują w niższych temperaturach, od 8 do 12 stopni Celsjusza i podczas fermentacji zbierają się na spodzie zbiornika, produkując piwo o czystym profilu – pozbawionym estrów i alkoholi wyższych. Drożdże górnej fermentacji natomiast fermentują co do zasady w temperaturach 18-22 st. C., choć występuje na piwowarskim rynku wiele szczepów, które radzą sobie świetnie także w temperaturach 26-28 st. C. (jak w przypadku drożdży do piw belgijskich, np. Danstar Belle Saison), czy nawet w tak ekstremalnych temperaturach jak 40 st. C., co tyczy się wywodzących się z Norwegii tzw. Kveików.

Drożdże w różnych formach

Drożdże piwowarskie w naszym sklepie można zakupić w dwóch formach – płynnej i suchej. Drożdże suche są polecane początkującym piwowarom domowym z uwagi na łatwość obsługi. Drożdże płynne natomiast oferują znacznie szersze bogactwo wyboru, jednocześnie dając profil piwa znacznie ciekawszy, wielowymiarowy, pełniejszy. W naszej ofercie znaleźć można, oprócz topowych zagranicznych producentów, także jedyne polskie drożdże płynne – Fermentum Mobile. Są to świetne drożdże w konkurencyjnych cenach – polecamy w szczególności szczep o profilu neutralnym, Drożdże FM52 – Amerykański Sen. Przygotowując drożdże zawsze należy pamiętać o ich odpowiedniej ilości, o temperaturze, o rehydratacji drożdży suchych bądź przygotowaniu starteru dla drożdży płynnych!

  • promocja
  • promocja
  • promocja
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl