Brewkity - nachmielone ekstrakty słodowe

Brewkit jest nachmielonym płynnym ekstraktem słodowym, z którego można samodzielnie przygotować piwo w domu. Jest to wyekstrahowana brzeczka piwna dodatkowo nachmielona podczas gotowania, co w praktyce oznacza, że producent wykonał za nas najbardziej czasochłonne procesy w domowej produkcji piwa, czyli zacieranie, filtrację z wysładzaniem oraz gotowanie. To, co zostaje w naszych rękach, to proces najważniejszy w produkcji domowego piwa, czyli fermentacja. Przeprowadzamy ją za pomocą drożdży, które z reguły dołączone są do zestawu. Do przygotowania piwa tą metodą potrzebujemy dodatkowej puszki ekstraktu słodowego oraz zupełne minimum zaplecza sprzętowego – zawartość puszek możemy rozrabiać z wodą bezpośrednio w fermentorze, w którym następnie przeprowadzimy fermentację.

Pomimo, że brew-kity zawsze występują w określonym stylu i o określonym ekstrakcie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je samodzielnie modyfikować: np. dodatkowo chmielić na zimno, dobierać różne szczepy drożdży, albo manipulować ekstraktem przez dolewanie mniejszej, lub większej ilości wody.

Brewkit - instrukcja przygotowania

Sposób przygotowania: Puszki z ekstraktem słodowym należy włożyć na 10-15 minut do gorącej wody w celu rozrzedzenia zawartości. Następnie wlać zawartość puszek do uprzednio zdezynfekowanego fermentora, uzupełnić wodą do pożądanej ilości (standardowo do 23l) i porządznie wymieszać ekstrakt z wodą. Następnie pozostaje zadać drożdże i umieścić fermentor w pomieszczeniu o temperaturze 17-20°C co zapewni najlepsze warunki fermentacji.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl